O Maslinarstvu

 
20161023 100910aDragi TIGROVI, sestre i braćo branitelji – ma gdje bili!

Dobro došli na stranicu Maslinarske sekcije naše Ustanove!

Zamisao pokretanja ove sekcije je jasna. Mnogi veterani Domovinskog rata okrenuli su se nekoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Rad s biljkama i životinjama donosi višestruku korist. Oplemenjujemo floru i faunu, dajemo dobar primjer drugima, razgibavamo se, lječimo ranjene duše, uživamo u plodovima našeg rada, konzumiramo ono što smo uzgojili, ponekad čak i nešto zaradimo.

Povijesni zapisi i artefakti podučavaju nas kako je od davnina to bio slučaj. Isluženi ratnici dobili bi ili mirovine ili određena parcele poljoprivrednog tla kojeg bi obrađivali, podizali si nastambe te dočekali starost. Diljem Hrvatske pronađeni su spomenici i dokazi takve „druge karijere“ isluženih veterana. A jedna od omiljenih grana poljoprivrede za veterane, nekad i danas bilo je maslinarstvo.

20161022 090703Na primjer, u Kaštel Štafiliću nalazi se iznimni spomenik prirode, maslina stara više od 1500 godina. Olea Europea, za Kaštelane i mastrinka nije divlja maslina. Na širem podučju regije danas više takve sorte masline nema, pa se pretpostavlja da je donesena iz južne Italije ili Grčke. U antičko vrijeme, točnije u I. stoljeću poslje Krista, ovaj prostor između Salone i Traguriuma bio je važno poljoprivredno područje s brojnim Rimskim ladanjskim vilama. U vrijeme cara Klaudija (10.-54. poslje Krista) zemlja je bila podjeljena isluženim vojnicima - veteranima. Ta činjenica navodi na pretpostavku da su rimski vojnici na svoja poljoprivredna dobra, u Klaudijevom naselju Siculi, koje je bilo smješteno na širem području današnjeg Resnika, donjeli i sjeme masline.

Tisuću i petsto godina stara maslina primjerak je ove vrste, a danas se nalazi u dvorištu dječjeg vrtića Maslina u Kaštel Štafiliću u vlasništvu obitelji Perišić. Spada u sortu uljarica, sitnih je listova i plodova, nema glavno korijenje već sustav korijenja koji je razvila u prostoru od 100 metara! Obujam debla je 6 metara, promjer krošnje 22 m, a visina 10 m. Spomenikom prirode, proglašena je odlukom Skupštine općine Kaštela, 1990. godine.

20160526 184805Dakle, mnogo veterana Domovinskog rata se bavi i uzgojem te preradom maslina. Ima sigurno i određen broj koji bi se u tom uzgoju htjeli okušati, a muči ih tisuću pitanja. Namjera nam je da se u ovoj sekciji povežemo te sinergijom unaprijedimo naše maslinarstvo.

Search

Voditelj:

Leonardo Biloglav

 

Kontakt:

098 267 516

leonardo.biloglav@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..