Projekt Tigar

SOCIJALNO ANGAŽIRANI UMJETNIČKI PROJEKT „TIGAR“

 

U suradnji Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ i Centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom – Zagreb“ nastao je jedinstveni projekt u Hrvatskoj, ali i šire.


Sudionici projekta su hrvatski branitelji/hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji i mladi s višestrukim teškoćama. Centar za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom – Zagreb“ je ustanova socijalne skrbi koja pruža specijalizirane usluge djeci i mladima s oštećenjima vida i pridruženim oštećenjima u dobi od 0 do 21 godine.


Sudionici projekta biti će uvedeni u ulogu umjetnika i vođeni kroz stvaralački proces. Nakon učenja o životinjskoj vrsti tigrova, simbolici u različitim kulturama te istraživanje teme tigra u klasičnoj umjetnosti i pop kulturi, slijedi oblikovanje pokretne skulpture reciklažnom tehnikom (od novina, kartonskih kutija i selotejpa) u dva dijela kako bi se moglo poigravati plohama, međuprostorima kao i simboličkim iscjeljenjem.

Opširnije...

NOVI DOŽIVLJAJI S RADIONICE SOCIJALNO ANGAŽIRANOG UMJETNIČKOG PROJEKTA TIGAR

 

Naš Tigar sve više poprima oblik i konture pravog tigra. Kroz pogled i fine detalje udahnut mu je život. Kako skulptura tigra napreduje, sve više nas nadahnjuje. Veseli druženje s njime, stvara se posebna veza kako sa tigrom tako i između svih sudionika projekta, Malodomaca i Tigrova. Svi sudionici projekta s veseljem iščekuju svaku novu radionicu. Malodomci iako nisu fizički s nama, uvijek su u mislima tima veterana koji predano radi na zajedničkom cilju. Pripremamo tigra za izlazak u svijet.


Na ovoj radionici tim veterana se posvetio oblikovanju grive kako bi bio ponosan i stasit.

 

IMG 1907 IMG 1913 IMG 1915 IMG 1918 IMG 1940 IMG 1944 IMG 20210518 WA0001

Preneseni izvještaj radionice Projekta Tigar od 3. 5. 2021. - suradnja Centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb i Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“

 

Naš Tigar od kada je „progledao“, pažljivo promatra. Kad ostane sam, privlače ga slike naših članova slikarske radionice, sve te boje i oblici i naznake svijeta izvan zidova radionice. A onda dođe ponedjeljak i nastane gungula koja započne živahnom razmjenom značajnih događaja od proteklog susreta preko Zooma, Tigrova i Malodomaca. A zatim tim veterana izloži plan tijeka radionice i posvećeno prione oblikovanju Tigra. No kreativni proces je neobična stvar i ima svoj vlastiti život, pa nije rijetkost da se početni plan razvije u nešto drugo. A budne oči i uši prijatelja iz Malog doma uz puno uzbuđenja prate događanja kao najnapetiji film.


Na ovoj radionici uvedena je nova članica te se tim posvetio oblikovanju šapa eksperimentirajući materijalima za kandže, kako da budu čvrste i imaju karakter pravih pandži, a da ne budu opasne za dodir dječjih ruku. Iako Tigar nema u blizini ogledalo i ogleda se samo u našim očima, osjetio je da mu se na glavi pojavljuju šare koje će odrediti njegovu pripadnost ponosnoj vrsti.

 

Autor teksta:
Margareta Vidmar, mag. prof. reh.
Mali dom - Zagreb, Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži

 

projekt tigar 03052021 sl1 projekt tigar 03052021 sl2 projekt tigar 03052021 sl3 projekt tigar 03052021 sl4 projekt tigar 03052021 sl5 projekt tigar 03052021 sl6 projekt tigar 03052021 sl7 projekt tigar 03052021 sl8

PROJEKT TIGAR – Radionica održana 19.4.2021.

 
projekt tigar 19042021 sl6Nedostatak internetske veze nije nas obeshrabrio te je uspješno provedena još jedna simultana radionica Projekta Tigar. U početku se komunikacija s prijateljima iz Malog doma odvijala putem mobilnog telefona, a naposljetku smo se uspješno spojili i preko Zoom aplikacije.
 
Naš Tigar ušao je u peti mjesec svog prenatalnog razvoja. Štefica je preuzela ulogu oftalmologa i udubila se u studiju tog moć organa vida, oka, kojim percipiramo svijet oblika i boja. U očima se odražava duša, pa to nije nimalo lak zadatak jer svaki potez kista mijenja dojam pogleda. Kako gleda naš Tigar? Timovi su dijelili dojmove što je utjecalo na Tigrov inicijalni pogled na svijet. Muški dio tima posvetio se anatomiji rješavajući zajedničkim snagama niz biomehaničkih i likovnih problema kako bi Tigar u što savršenijem obliku izašao na svijetlo dana.
 

Opširnije...

Održana radionica projekta "Tigar"

 
projekt tigar 09042021 sl1Sudionici projekta sudjelovali su na još jednoj radionici oblikovanja skulpture "Tigar". Unatoč početnim tehničkim poteškoćama, koje smo zajedničkim snagama otklonili, prijatelji iz Malog doma i ovoga puta su nas bodrili putem video veze. Nakon kraćeg uvodnog dijela te razmjene iskustava i doživljaja u proteklom razdoblju, "zasukali" su se rukavi.
 
Radionica je bila usmjerena na oblikovanju detalja skulpture tigra. Oslikane su mu oči, ugrađena žica u rep kako bi mogao mijenjati oblik u skladu s raspoloženjem, "pojačana" je stražnja noga i produžena spojnica između dva dijela skulpture. Veselimo se ponovnom susretu za tjedan dana.
 

Opširnije...

Održana još jedna radionica projekta "Tigar"

19032021 projekt tigar sl3Vrijedne ruke Tigrova sudjelovale su na još jednoj radionici oblikovanja skulpture tigra. Radilo se na osnovnoj kompoziciji. Napravljena su 2 isječka kako bi se dobila zaobljena figura. Uz osjećaj zadovoljstva i ponosa, skulptura tigra još je jedan korak bliže svom konačnom obliku. Prijatelji iz Malog doma bodrili su nas putem video veze.

Opširnije...

Ponovni susret sudionika projekta "Tigar"

 
projekt tigar 15032021 sl1Uz puno uzbuđenja i pozitivnih emocija održao se susret „Malodomaca“ i „Tigrova“ u ponedjeljak 15. 3. 2021.
 
Željno iščekivani susret značajan je korak u daljnjem razvoju projekta. Tigar je promijenio lokaciju. Mali dom se oprostio od tigra, ali su ga s punim povjerenjem predali dalje u sigurne ruke - kod Tigrova u Rakitje, gdje će dalje stasati.
 
Martin, kao predstavnik skupine Lavići, predao je srce za tigra koje će biti ugrađeno u njega na zajedničkoj operaciji, kada tigar poprimi svoj konačni oblik.
 

Opširnije...

PONOVNI SUSRET „TIGROVA“ I „MALODOMACA“ U SKLOPU KULTURNO- UMJETNIČKOG PROJEKTA TIGAR

 

susret tigrova i malodomaca sl1U utorak, 19. 1. 2021. održao se dugo očekivani susret „Tigrova“ i „Malodomaca“. U veseloj atmosferi okupili su se korisnici i djelatnici Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ i „Malog doma“- dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži.

 

Kroz ovaj susret, na obostrano zadovoljstvo, obnovljen je kontakt između sudionika projekta. Svakome je dodijeljena majica i kapa koji će biti  znak budućeg prepoznavanja.

Opširnije...

Projekt "Tigar"

Voditelj: 

Kontakt: 

 

IMG 1944a