Planinarenje

Planinarska sekcija sudjelovala na pohodu i hodočašću posvećenom hrvatskim braniteljima poginulim na Velebitu

 

DSC05878U subotu 8. lipnja 2024. osmero članova Planinarske sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" sudjelovalo je na tradicionalnom, sedmom po redu hodočašću na Dušice i Sveto brdo, posvećenom hrvatskim braniteljima poginulim na Velebitu.

Već u ranu zoru impresivna povorka od preko 500 planinara - branitelja, veterana vojske i policije, aktivnih vojnika i policajaca i svih onih koji su se došli pokloniti žrtvama u obrani Velebita, krenula je od Lišćanih bunara, gdje završava šumska makadamska cesta, prema Jurjevića stanovima na visoravni Dušice podno Svetog brda. Prije dolaska na početnu točku hodnje zaustavili smo se nakratko kraj spomenika  poginulim braniteljima i civilima lovinačkog kraja, koji se nalazi na Egeljcu uz Majstorsku cestu, te odali počast poginulima. 

Na Dušicama je oko 10 sati počela sveta misa, prikazana u čast poginulim braniteljima Velebita i svim ostalim žrtvama Domovinskog rata. Misu je predvodio vlč. Josip Šimatović, župnik Župe sv. Nikole na Udbini i sv. Jurja u Podlapači te upravitelj, odn. čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika, također na Udbini. 

Nakon mise većina prisutnih planinara - hodočasnika krenula je prema vrhu Svetog brda, najprije lijepom planinarskom stazom preko prekrasne valovite visoravni Dušice, a potom vrlo strmom stazom do vrha. 
Kao i prethodnih godina, i ove godine pohod se održao pod geslom iz Evanđelja po Ivanu: “Veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” 
 
  

Održan planinarski izlet na Petrovu goru

 

DSC05110U nedjelju 26. studenog 2023. Ustanova za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi", u suradnji s Udrugom topnika 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Udrugom Tigar 90/91 Rakitje, održala je planinarski izlet na Petrovu goru. Izlet je započeo komemoracijom kraj spomenika poginulim hrvatskiim braniteljima u Vojniću, nakon čega je 18 sudionika izleta po sunčanom, ali hladnom danu prohodalo 10 kilometara dugu trasu od lovačkog doma/restorana Muljava do vrha Petrove gore i natrag. Glavni cilj izleta bilo je mjesto na kojem se prema narodnoj predaji nalazi grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića, a koje se nalazi u blizini najviših vrhova Petrove gore Velikog i Malog Petrovca.
Po završetku pješačkog dijela izleta nastavljeno je druženje uz ručak u lovačkom domu/restoranu Muljava.


Foto album

 

26.11.2023. (nedjelja) Planinarski izlet na Petrovu goru

 

DSC02754aUSTANOVA ZA SVEOBUHVATNU SKRB "TIGROVI"
u suradnji s Udrugom topnika 1. gbr "Tigrovi" i Udrugom Tigar 90/91 Rakitje

 

u nedjelju 26.11.2023. organizira jednodnevni planinarski izlet na

PETROVU GORU (512 mnv)

Mjesto okupljanja: parkiralište kraj Doma "Tigrova", Rakitje, Stari hrast 55
Polazak: u 8 h (doći nekoliko minuta ranije)
Način prijevoza: kombi, osobni automobili

Opširnije...

24.9.2023. (nedjelja) Planinarska radionica s izletom na Velebit

 

budakovoUstanova za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" organizira planinarsku radionicu s jednodnevnim planinarskim izletom:
Srednji Velebit: Dabarska kosa - Skorpovac,
vrhovi: Visibaba, Budakovo brdo
nedjelja, 24.9.2023.

 

Mjesto okupljanja: parkiralište kraj Doma "Tigrova", Rakitje, Stari hrast 55
Polazak: u 5:30 h (doći nekoliko minuta ranije)
Način prijevoza: kombi

Opširnije...

Održana planinarska radionica s izletom na Malu Kapelu

 

DSC04643U subotu 26. kolovoza 2023. održan je 6. planinarski pohod "Izvor voda" na Maloj Kapeli, u okolici Saborskog, kojemu su se, uz planinare iz raznih dijelova Hrvatske, priključili i polaznici planinarskih radionica Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi".

Okupljanje sudionika pohoda bilo je kraj spomenika "Ranjena Golubica" u Saborskom, podignutom u čast svih poginulih civila i branitelja na području Saborskog tijekom Domovinskog rata. Saborsko je po postotku ubijenih civila u odnosu na tadašnji broj stanovnika jedno od najviše stradalih mjesta tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Opširnije...

Search

Voditelj:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..