16.3.2019. (subota) Planinarski izlet na Omanovac (Psunj)

 
16032019 omanovac1USTANOVA ZA SVEOBUHVATNU SKRB "TIGROVI"
organizira jednodnevni planinarski izlet za Tigrove i članove obitelji na
 
PSUNJ: Omanovac
subota, 16. ožujka 2019.
 
Plan izleta:
- u 7:00 polazak autobusom s parkirališta kod Spomen-doma Tigrova u Rakitju; potrebno je doći nekoliko minuta ranije
- vožnja autocestom do Novske te dalje lokalnim prometnicama do Pakraca, uz usputno zaustavljanje na Spomen području Trokut (oko 2 sata vožnje)
 
- dolazak do planinarskog doma Omanovac oko 9:30
- oko 10:00 h polazak na planinarenje prema Begovači u dvije varijante:
1. (teža) varijanta - preko potoka Rogoljice, koja uključuje strme uspone i nizbrdice, oko 2 sata hoda
2. (lakša) varijanta - grebenskom šumskom cestom, malo više od 1 sat hoda
- povratak obje grupe s Begovače grebenskom šumskom cestom, oko 1,5 sati hoda 
- oko 14:30 ručak u planinarskom domu Omanovac
- poslije ručka planinarska veselica ili slobodno vrijeme za odmor ili šetnju stazama oko doma
- 17:00 polazak s Omanovca
- oko 19:30 dolazak u Rakitje
 
Izlet je kondicijski umjereno zahtjevan za težu pješačku turu, a nezahtjevan za lakšu turu.
 
Obavezno ponijeti sa sobom u ruksaku nešto hrane i pića za pješački dio izleta (min. 1 l vode, sendvič, čokolada, energetski prutići).
 
Prijevoz i ručak su besplatni za sve sudionike izleta.
 
Vodič: Željko Hajtok; informacije i prijave: 091 444 60 80, e-mail: zeljko.hajtok@gmail.com
 
Planinarski dom Omanovac nalazi se na gorskoj livadi na sjeverozapadnom rubu Psunja, iznad Pakraca i Lipika. Od doma se pruža lijepi pogled na Lipik, Pakrac i cijelu dolinu u kojoj se nalaze ta dva grada. U okolici doma ima mnogo označenih planinarskih puteva i bezbroj mogućnosti za kraće ili dulje šetnje. Pored doma je veliko dječje igralište i puno prostora za sport i rekreaciju. Dom je otvoren svaki dan, osim ponedjeljkom. Opsrbljen je hranom i pićem te raspolaže s nekoliko dvokrevetnih i višekrevetnih soba.
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 1 i pol litra, bezalkoholno, negazirano), Isosport (negazirani), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).
 
Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.

Search

Voditelj:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..