20.5.2018. Planinarski izlet u Gorski kotar

 
DSC04149USTANOVA ZA SVEOBUHVATNU SKRB "TIGROVI"
U suradnji s Planinarskim društvom "PInklec" Sveta Nedelja
organizira jednodnevni izlet
GORSKI KOTAR: špilja Vrelo, Viševica (1428 m)
nedjelja, 20. svibnja 2018.
 
Plan izleta:
- u 7:00 ukrcavanje u autobus i polazak s parkirališta kod Spomen-doma Tigrova u Rakitju; potrebno je doći desetak minuta ranije

- vožnja autocestom preko Karlovca do izlaza Vrata, uz pauzu na odmorištu Ravna Gora; nastavljamo cestom do Fužina i špilje Vrelo
- oko 9:30 obilazak špilje Vrelo, jedne od najljepših hrvatskih špilja i jedine u kojoj je omogućen obilazak invalidima u kolicima; obilazak traje otprilike pola sata, cijena ulaznice za planinare: 20 kn (uz predočenje planinarske iskaznice)
- nakon obilaska špilje odlazimo autobusom preko Fužina i Liča do planinarskog doma Vagabundina koliba, početnu točku naše pješačke ture
- oko 11:30 početak uspona od Vagabundine kolibe na Viševicu; trajanje uspona 2,5 sata, silaska 2 sata
- po dolasku na vrh, nakon odmora i uživanja u prekrasnim pogledima, vraćamo se do planinarskog doma Vagabundina koliba, gdje je predviđen ručak (dom je opskrbljen hranom i pićem)

vrelo1Budući da je Viševica podjednako udaljena od Velebita, Bjelolasice, Bijelih stijena, Risnjaka, Učke i vrhova na sjevernim jadranskim otocima, promatrač s vrha ima osjećaj da se nalazi u središtu golemoga prirodnog amfiteatra. (preuzeto s www.hps.hr)
- predviđeni povratak u Svetu Nedelju do 21:00 (pauza na odmorištu Ravna gora)
Izlet je kondicijski umjereno zahtjevan, a tehnički nezahtjevan. Preporuča se ponijeti nešto hrane i pića za pješački dio izleta sa sobom u ruksaku (min. 1,5 l vode, čokolada, energetski prutići).

Viševica je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO), Goranskog planinarskog puta (GPP), Riječke obilaznice i obilaznice "40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak".

Cijena prijevoza bit će objavljena naknadno.

Vodič: Željko Hajtok, više informacija o izletu: 091 444 60 80, e-mail: zeljko.hajtok@gmail.com
Prijave: 099 688 49 00.
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 1 i pol litra, bezalkoholno, negazirano), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).

DSC04220Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Organizator ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.

Search

Voditelj:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..