Planinarska sekcija "Tigrova" na Učki

 
 
DSC05449Planinarska sekcija Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi", u suradnji s Planinarskim društvom "Pinklec" iz Svete Nedelje, organizirala je još jedan planinarski izlet, ovaj put na Učku. U nedjelju, 23. rujna 2018. oko 6:30 sati kod Doma Tigrova u Rakitju okupilo se četrdesetak planinara željnih nove planinarske avanture. Autobus nas je dovezao do mjesta Liganj iznad Lovrana, odakle je oko 10 sati prema vrhu Učke Vojaku, koji se izdigao 1396 metara iznad mora, krenula grupa od 23 planinara koji su odabrali težu stazu. Do vrha vodi većim dijelom strma staza, u zadnjoj trećini puta čak vrlo strma. Uz često izmjenjivanje manjih proplanaka i šuma, stazu krasi i mnogo vrsta ljekovitog i drugog bilja te razne vrste gljiva. Premda je temperatura bila ugodna za hodanje, velika količina vlage u zraku uvelike je otežavala kretanje i izazivala umor kod većine planinara.
 
Zadnji dio uspona je, zbog iznimno neugodne strmine, bio posebno zahtjevan, no ipak su se svi planinari uspjeli dočepati vrha u okviru vremena koje je potrebno planinaru u prosječnoj formi za savladavanje tog puta. Oko 13:30 sati na vrhu Učke Vojaku sreli smo se s ostalim planinarima, koji su se autobusom dovezli do prijevoja Poklon, odakle su pješačili do vrha nešto manje zahtjevnom planinarskom stazom od one iz Lignja.  Ovaj put nismo imali sreće s pogledima po kojima je poznat najviši vrh Učke. Za lijepoga vremena s Učke se pruža prekrasan pogled na cijelu Istru, Kvarner, otoke sjevernog Jadrana, Velebit itd. Ovaj put je vrh bio obavijen tako gustim oblakom da smo jedva jedni druge mogli vidjeti.
 
Nakon odmora i zajedničkog fotografiranja, kompletna ekipa se spustila do prijevoja Poklon istom stazom kojom se druga grupa penjala na vrh. Nakon 12 prohodanih kilometara za prvu i 8 za drugu grupu, nagrađeni smo izvrsnim kulinarskim delicijama restorana Dopolavoro na prijevoju Poklon. Bez obzira na umor izazvan zahtjevnim usponom, tijekom povratka autobusom se orila pjesma veselih planinara, zadovoljnih što su uspješno odradili još jedan lijepi planinarski izlet.
 
 

Search

Voditelj:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..