Planinarska sekcija sudjelovala na pohodu i hodočašću posvećenom hrvatskim braniteljima poginulim na Velebitu

 

DSC05878U subotu 8. lipnja 2024. osmero članova Planinarske sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" sudjelovalo je na tradicionalnom, sedmom po redu hodočašću na Dušice i Sveto brdo, posvećenom hrvatskim braniteljima poginulim na Velebitu.

Već u ranu zoru impresivna povorka od preko 500 planinara - branitelja, veterana vojske i policije, aktivnih vojnika i policajaca i svih onih koji su se došli pokloniti žrtvama u obrani Velebita, krenula je od Lišćanih bunara, gdje završava šumska makadamska cesta, prema Jurjevića stanovima na visoravni Dušice podno Svetog brda. Prije dolaska na početnu točku hodnje zaustavili smo se nakratko kraj spomenika  poginulim braniteljima i civilima lovinačkog kraja, koji se nalazi na Egeljcu uz Majstorsku cestu, te odali počast poginulima. 

Na Dušicama je oko 10 sati počela sveta misa, prikazana u čast poginulim braniteljima Velebita i svim ostalim žrtvama Domovinskog rata. Misu je predvodio vlč. Josip Šimatović, župnik Župe sv. Nikole na Udbini i sv. Jurja u Podlapači te upravitelj, odn. čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika, također na Udbini. 

Nakon mise većina prisutnih planinara - hodočasnika krenula je prema vrhu Svetog brda, najprije lijepom planinarskom stazom preko prekrasne valovite visoravni Dušice, a potom vrlo strmom stazom do vrha. 
Kao i prethodnih godina, i ove godine pohod se održao pod geslom iz Evanđelja po Ivanu: “Veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” 
 
  

Search

Voditelj:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..