18.12.2025. Predavanje: "Važnost peludi za pčelinju zajednicu"

 
pcelePoštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,
 
Pozivam Vas na druženje i stručno predavanje pod nazivom „Važnost peludi za pčelinju zajednicu“, koje će se održati u četvrtak 18. prosinca 2025. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.
 
Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Pčelarskom sekcijom - Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".
 
Stručno predavanje voditi će doc.dr.sc. Saša Prđun sa Odsjeka za animalne znanosti na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Kroz ovu radionicu upoznati ćemo Vas s proizvodnjom peludi koja je ključni nutritivni resurs pčelinje zajednice, čiji kemijski sastav i vrijednost uvelike ovise o njezinu botaničkom podrijetlu. Sadrži visoke udjele bjelančevina, esencijalnih aminokiselina, lipida, vitamina i minerala, što je čini nezamjenjivom za razvoj legla, sintezu matične mliječi i održavanje imunoloških funkcija pčela. Unutar košnice pelud se kroz proces fermentacije pretvara u pčelinji kruh, čime se povećava njezina dostupnost i mikrobiološka stabilnost. Dostupnost peludi tijekom sezone snažno utječe na jačinu i otpornost pčelinje zajednice. Pčelinju pelud mogu skupljati i pčelari uz pomoć sakupljača, a nakon skupljanja se skladišti kako bi se očuvala njezina nutritivna svojstva. Zbog bogatstva bioaktivnih tvari pelud je važna i u ljudskoj prehrani, gdje se cijeni zbog antioksidativnog, protuupalnog i nutritivnog djelovanja.
 
Dođite, sudjelujte u raspravi, postavljajte pitanja i upoznajte se s onim što još niste znali. Više o svemu na predavanju, vidimo se.
 
Za sve informacije stojim Vam na raspolaganju i ujedno Vas molim, pozovite sve zainteresirane na ovo predavanje. Ulaz je slobodan.
 
Uz pozdrav,
Za Hrvatsku kao Tigar – Medno!
 
Za organizatora
Željko Vukić, dipl. ing.
 
 

Search

Voditelj: Željko Vukić

Kontakt:

098 228 255

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..