Projekt Domovinski rat – Josip Jović

 

20. IMG 8653 Skupna fotografija s ministrom i ostalim gostimaZbog pozitivnih dojmova i raznih učinaka koje je proizveo prošle godine pilot-projekt “Domovinski rat – Josip Jović” ove je godine “prerastao” u obvezni program, tj. ušao je u službeni “kurikulum” Policijske škole “Josip Jović” kao terenska nastava za polaznike te škole.

Osnovni cilj ovog projekta je upoznavanje budućih policijskih službenika o vremenu i okolnostima početka, kao i o tijeku Domovinskog rata, očuvanje vrijednosti stečenih u Domovinskom ratu i njihovo prenošenje na mlađe generacije te razmijevanje potreba braniteljske populacije kroz direktnu komunikaciju i druženje s veteranima Domovinskog rata.

I ovogodišnji projekt “Domovinski rat – Josip Jović” realiziran je zajedničkom suradnjom Policijske škole “Josip Jović”, Udruge “Tigar 90/91 Rakitje” i Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Jedinice za posebnu namjenu MUP-a RH Rakitje, u čijem se prostoru ovaj projekt i održavao od 19. ožujka do 30. travnja 2024. godine.

Tijekom deset različitih termina u ovom hvale vrijednom projektu sudjelovalo je više od 400 polaznika Policijske škole “Josip Jović”, uz pratnju njihovih odgojitelja i pedagoga, a sve “pod budnim okom” i koordinacijom Zdravka Valente, nastavnika stručnih predmeta u toj školi. Treba svakako istaknuti i podršku Ministarstva unutarnjih poslova ovom projektu, a za vrijeme njegovog trajanja, u pratnji načelnika Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Josipa Ćelića i načelnika Policijske škole “Josip Jović” Maria Bošnjaka, sudionike projekta u Ustanovi za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” u Rakitju posjetio i ministar Davor Božinović, koji je tom prigodom otvorio i izložbu “Hrvatska vojska i policija u mjerilu od Domovinskog rata do danas” postavljenu u Spomen sobi Tigrova.

Dnevni program projekta “Domovinski rat – Josip Jović” počinjao bi u jutro oko 8.30h. Odmah po dolasku u Rakitje svaka grupa polaznika Policijske škole “Josip Jović” u pratnji svojih domaćina veterana Domovinskog rata najprije bi odala počast i zapalila svijeću ispred spomen ploče poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi u Rakitju.

Nakon kratkog osvježenja slijedila su predavanja o okolnostima koje su neposredeno prethodile i o samom tijeku Domovinskog rata, koje su za svih deset grupa polaznika policijske škole održali veterani Domovinskog rata koji su od prvih dana bili zapovjednici i pripadnici “Tigrova”, a danas su generali Hrvatske vojske u mirovini - Darko Rukavina, Zdravko Andabak i Petar Bajan. Povremeno se, kao predavač pojedinim grupama, uključio i umirovljeni general zbora Josip Lucić, također nekadašnji zapovjednik 1. gardijske brigade “Tigrovi” i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Svojim predavanjima generali su izazvali veliki interes mladih polaznika policijske škole, posebno u dijelu kad su pričali o konkretnim situacijama iz Domovinskog rata koje su i sami proživjeli i u njima sudjelovali. Između izlaganja pojedinih predavača polaznici policijske škole mogli su pogledati dva dokumentarna filma, u prvom je prikazan kronološki presjek Domovinskog rata, a drugi je “priča” o 1. gardijskoj brigadi “Tigrovi”. Na samom kraju predavanja buduće mlade policajce predavači su poticali na interakciju, za što bi pojedinci bili i simbolično nagrađeni prigodnim suvenirom ili knjigom s posvetom.

Nakon predavanja o Domovinskom ratu zaposlenik Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” Branimir Gudelj svim polaznicima ovog projekta prezentirao je djelatnost i aktivnosti koje se odvijaju u toj ustanovi, s posebnim naglaskom na Spomen sobu Tigrova, a što je bio i svojevrsni uvod u “relaksirajući” dio programa koji se odvijao nakon ručka, kad su se budući mladi policajci i osobno uključivali u aktivnosti i rad u radionicima koje djeluju u Ustanovi “Tigrovi”…

Tijekom projekta “Domovinski rat - Josip Jović” u Ustanovi “Tigrovi” organiziran je rad brojnih radionica  – biciklizam, streličarstvo, boćanje, nordijsko hodanje, stolni tenis, biljar, pikado, kartanje, šah, zatim slikarske radionice, radionice keramike, pčelarske radionice, a rado se odgovoralo na svaki interes i pitanja koja su vezana i za druge aktivnosti koje se tu odvijaju, kao npr. iz područja vrtlarstva ili ronjenja. 

U rad navedenih radionica tijekom ovog projekta uključili su se brojni veterani Domovinskog rata, bivši pripadnici 1. gardijske brigade “Tigrovi” i drugi hrvatski branitelji, pripadnici njihovih obitelji, kao i zaposlenici Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” predvođeni ravnateljem Ervinom Škacanom, koji su bili i velika logistička podrška ovom projektu.

Kroz razgovor i neformalno druženje budući mladi hrvatski policajci dobili su prigodu bolje se upoznati s ljudima koji su direktno stvarali državu Hrvatsku u ratu, ali i sa njihovim doprinosom u njenom razvoju kroz aktivnosti kojima se bave u miru.

Tijekom trajanja projekta “Domovinski rat – Josip Jović” dio polaznika policijske škole koji su sudjelovali u ovom projektu već se i aktivno uključio u aktivnosti i radionice Ustanove “Tigrovi” pa se tako desetak budućih mladih policajaca sa jednim svojim nastavnikom pridružilo veteranima “Tigrova” u biciklističkom maratonu, kojim je obilježen “Krvavi Uskrs” i 33. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu i pripadnika “Tigrova” Josipa Jovića, po kojem njihova škola i ovaj projekt nose ime. Na samom kraju ovog projekta zaposlenica Ustanove “Tigrovi” Lucija Andabak, koja je na razne načine bila vrlo angažirana u provedbi ovog projekta, a i sama je bila aktivna učesnica navedenog biciklističkog maratona, uručila je predstavnicima Policijske škole “Josip Jović” i sudionicima tog biciklističkog maratona veliku uokvirenu fotografiju s Plitvica kao uspomenu na ovaj projekt i zajedničko sudjelovanje u biciklističkom maratonu Rakitje – Plitvička jezera.

 

1. IMG 7387 Jutarnje postrojavanje ispred spomen ploče 2. IMG 8804 Počast ispred spomen ploče poginulim Tigrovima 3. IMG 7363 Skupna fotografija ispred Doma Tigrova 4. IMG 7605 Zdravko Valenta koordinator projekta 5. IMG 1378 General Darko Rukavina kao predavač 6. IMG 0499 General Zdravko Andabak kao predavač 7. IMG 1820 General Petar Bajan kao predavač 8. IMG 1175 Genaral Josip Lucić kao predavač 9. IMG 9393 Tijekom predavanja predavač i slušatelji 10. IMG 9081 Tijekom predavanja interakcija predavača i slušatelja 11. IMG 0143 Tijekom predavanja pozorno slušanje 12. IMG 9127 Tijekom predavanja veselo raspoloženje 13. IMG 0621 Tijekom predavanja nastavnici i pedagozi policijske škole 14. IMG 1434 Projekcija filma o Domovinskom ratu 15. IMG 7661 Projekcija filma o Tigrovima 16. IMG 1855 Na kraju predavanja recitacija pjesme iz zbirke poginulog Tigra 17. IMG 0645 Prezentacija Ustanove Tigrovi 18. IMG 8030 Mladi policajci u Spomen sobi Tigrova 19. IMG 8761 Tigar Vinko Paulić s izloženim uspomenama iz rata 20. IMG 8653 Skupna fotografija s ministrom i ostalim gostima 21. IMG 8658 Ministar Božinović u društvu s mladim policajkama 22. IMG 8679 Gradonačelnik Zurovec s okušao u streličarstvu 23. IMG 7832 Streličarstvo 24. IMG 20240409 WA0007 Biciklizam 25. IMG 8231 Nordijsko hodanje 26. IMG 1918 Boćanje 27. IMG 8694 Stolni tenis 28. IMG 7847 Biljar 29. IMG 9191 Pikado 30. IMG 7934 Šah 31. IMG 1940 Kartanje bele 32. IMG 1945 Slikarska radionica 33. IMG 0286 Radionica keramike 34. IMG 7747 Pčelarska radionica 35. IMG 1600 Mladi policajci i veteransko policijsko vozilo 36. IMG 1860 Predaja fotografije za uspomenu

 

Search

Najave događanja

13.6.
četvrtak
 

13:00  Radionica keramike

 

15.6.
subota
 

od 9:00  “Put svijetla – veterani gradu” - likovna kolonija u Kloštar Ivaniću

 

19.6.
srijeda
 

12:30  Projekt “Domovinski rat – Josip Jović” – završni čin ovogodišnjeg projekta (postrojavanje i podjela majica u Policijskoj školi “Josip Jović”)

 

19.6.
srijeda
 

16:00-20:00  Likovna radionica

 

20.6.
četvrtak
 

13:00 Radionica keramike

 

27.6.
četvrtak
 

13:00 Radionica izrade sapuna (u partnerstvu s Udrugom za promicanje inkluzije) u Zagrebu, Bleiweisova 15

 

 

 

Informacije o svim aktivnostima i najave dolaska na br. 099 329 5945.

 

 

1. likovna kolonija

"TIGROVI ZA VUKOVAR"

Virtualna izložba

likovnih radova

 

katalog naslovnica2

(kliknite na sliku za pregledavanje virtualne izložbe)

 

 

foto albumi

 

 

Partneri

 

HP HRVATSKA POSTA LOGO NOVI FINAL za SPONZORSTVO 01a

 

hr sume

 

zagrebacka zupanija logo 220

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..