USTANOVA ZA SVEOBUHVATNU SKRB

T I G R O V I

Najave događanja

16.7.
četvrtak

16:45, Komemoracija za Hulka na groblju u Svetoj Nedelji

 

 

 

Informacije o svim aktivnostima na br. 099 329 5947.

Voditelj planinarske sekcije:

Željko Hajtok

 

Kontakt:

091 444 60 80

zeljko.hajtok@gmail.com

  

zakon o braniteljima

 

 

foto albumi

 

 

8.7.2018. (nedjelja) Planinarski izlet na Velebit (Štirovača, Šatorina)

 
P7165316
USTANOVA ZA SVEOBUHVATNU SKRB "TIGROVI"
organizira jednodnevni planinarski izlet za Tigrove i članove obitelji na
 
VELEBIT: Štirovača, Šatorina (1622 m)
nedjelja, 8. srpnja 2018.
 
Plan izleta:
- u 6:00 polazak autobusom s parkirališta kod Spomen-doma Tigrova u Rakitju; potrebno je doći nekoliko minuta ranije

- vožnja autocestom do izlaza Otočac, nastavak vožnje lokalnom cestom do mjesta Krasno, te uzdužnom velebitskom cestom do Štirovače
- 9:30 dolazak u Štirovaču
- 10:30 početak uspona na Šatorinu; uspon traje otprilike 2 i pol sata
- 13:00 dolazak na vrh
- 13:45 polazak s vrha; spuštanje traje nešto više od 2 sata
- 16:00 dolazak u Štirovaču
- 17:00 polazak sa Štirovače
- 20:30 dolazak u Rakitje (pauza na odmorištu Dobra)
 
Štirovača je 8 kilometara duga šumovita udolina na području srednjeg Velebita. U prošlosti je to bilo vrlo živo područje, na kojem su, osobito u ljetnim mjesecima boravili stočari i šumarski radnici. Poznata je po prekrasnim dolcima i okolnim šumama smreke, od kojih se neke ubrajaju u prašume sekundarnog tipa (minimalan utjecaj čovjeka). Među planinarima je Štirovača ipak najpoznatija po izvoru izvrsne pitke vode.
 
P8120028Šatorina, jedan od najljepših velebitskih vidikovaca je, zajedno s jednako visokim Zečjakom, najviši vrh srednjeg Velebita. Ima prepoznatljiv izgled koji privlači pogled iz daljine. Sastoji se od dvije travnate glavice, među kojima je maleni dolac. Ime je najvjerojatnije nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. Put do vrha građen je slično kao i Premužićeva staza, a dio koji se u obliku spirale ovija oko vrha Šatorine lijepo je vidljiv iz smjera nešto nižeg Matijević brijega (1611 m). Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama.
 
Izlet je kondicijski umjereno zahtjevan, a tehnički nezahtjevan. Obavezno ponijeti nešto hrane i pića za pješački dio izleta sa sobom u ruksaku (min. 1,5 l vode, čokolada, energetski prutići).

Šatorina je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO), dnevnik je moguće nabaviti u Hrvatskom planinarskom savezu, Zagreb, Kozarčeva 22 (cijena 40 kn).

Na Štirovači će biti organiziran ručak za sve sudionike izleta.
Izlet je pogodan i za one koji iz zdravstvenih ili drugih razloga nisu u mogućnosti planinariti na Šatorinu, a žele provesti jedan dan u prekrasnoj velebitskoj prirodi.
 
Vodič: Željko Hajtok; informacije i prijave: 091 444 60 80, e-mail: zeljko.hajtok@gmail.com.
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 1 i pol litra, bezalkoholno, negazirano), Isosport (negazirani), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, mlijeko/krema za zaštitu od sunca, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, mlijeko za sunčanje, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).
 
Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.