Udruga topnika 1gbr - Projekt "Ratni veterani u kulturi online"

 

Kratki opis projekta:
Kroz projekt Ratni veterani u kulturi online, povećat će se socijalna uključenost 50 osoba starijih od 54 godine, sudjelovanjem u online umjetničkim (slikarskim) radionicama u ukupnom trajanju od 100 dana. Radionice će održavati akademski slikar, a sudionicima će potaknuti razvoj kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina i znanja, čime će se poboljšati kvaliteta njihovih života.

 

Opširnije

 

Kalendar događaja - svibanj / lipanj 2022.

 

Kalendar događaja - travanj 2022.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Veterani Tigrova na najvišem vrhu Hrvatske - Sinjalu na Dinari

 

b47a752c 3c41 4ae3 9b5c 67cef663e3ae

“Kada sam doš’o do bukovine leg’o sam u lažinu i zasp’o ko beba” - rekao je Jablan, ratnik i srpski zarobljenik. Djetinjim licem i sjajem u očima opisivao je duboki odmor koji je doživio spavajući u bukovoj šumi u mirisnom tek opalom jesenjem lišću. “Kad’ sam otvorio oči više nikoga nije bilo.”


Devetoro Tigrova šutke se penjalo na najveći vrh Hrvatske - dinarski Sinjal!!!


Osvajanje vrha simbolično je slavljenje 32. godišnjice osnutka Tigrova i blagi spomen na pogibiju generala Blage Zadre.


Stjepan Milavac idući na Dinaru mašta o nekoj zgodnoj Brazilki, Zlatko Lovasić skuhao je nikad bolji bažulek i raspadnutih čizama sišao s Dinare iako kaže da može i bos, Ante Juranić prvi se popeo na vrh valjda zato što je žilav, Mika Dragec neobično bistar bio je vozač,a na večer ribao mrkvicu za bažuleka, Robert Lekić bio je čelo kolone, Ingmar Gabrek koji sve osjeća, a ništa ne zbori, naši prijatelji iz HVO Stjepan Šimunić (tvoja zeljanica Stjepane nema premca) , Jablan i Penava (dragi domaćin u Kninu). Na kraju Ćelo . Najbolje je ići na kraju - taj treba sve pomesti .


U ovoj koloni hrabri vode i hrabri idu zadnji da štite slabije.


A ja sam Perica Buljan (uvijek moram napisati da sam žensko biće) kao i uvijek bila sam privjesak ratnicima.


32 godine od rata vidljive su na svima nama. Nekada djeca, a sada... Kako je citirao Zlatko: “…do 30te se hvališ kako si dobro j... , do 50te kako si dobro jeo, do 70te kako si dobro srao.”
Tako kroz život slavimo samo dobre stvari.


U ratu smo slavili sveto hrvatsko tlo i veličali svoje biće koje brani dom. U srednjoj dobi gradili iznova porušene domove.
Sada forsiramo vrhove, spavamo po šumama i ribamo mrkvice. Nama je sve postalo sveto.


Zato još malo svjetlosti, još pokoja svijeća za naše istrgnute suputnike!


Velika hvala MHB, UT 1. GBR “Tigrovi” i Ustanovi “Tigrovi”, koji su organizirali i financirali još jedan pothvat u okviru projekta “Budi krea(k)tivan, kao Tigar”.


napisala: Perica Buljan

 

Zahvaljujemo se PD “Dinara” Knin, posebno g-đi Valeriji, čelništvu Grada Knina na dočeku i potpori, posebno dogradonačelnici Perić i našim “Bušićima” iz Knina i njihovu predsjedniku Penavi.

 

foto i video album 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..