SOCIJALNO ANGAŽIRANI UMJETNIČKI PROJEKT „TIGAR“

 

U suradnji Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ i Centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom – Zagreb“ nastao je jedinstveni projekt u Hrvatskoj, ali i šire.


Sudionici projekta su hrvatski branitelji/hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji i mladi s višestrukim teškoćama. Centar za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom – Zagreb“ je ustanova socijalne skrbi koja pruža specijalizirane usluge djeci i mladima s oštećenjima vida i pridruženim oštećenjima u dobi od 0 do 21 godine.


Sudionici projekta biti će uvedeni u ulogu umjetnika i vođeni kroz stvaralački proces. Nakon učenja o životinjskoj vrsti tigrova, simbolici u različitim kulturama te istraživanje teme tigra u klasičnoj umjetnosti i pop kulturi, slijedi oblikovanje pokretne skulpture reciklažnom tehnikom (od novina, kartonskih kutija i selotejpa) u dva dijela kako bi se moglo poigravati plohama, međuprostorima kao i simboličkim iscjeljenjem.

Pokretna skulptura Tigar će tijekom jedne godine, slijedeći inicijativu autora ili odgovarajući na poziv, boraviti u različitim gradskim i javnim prostorima otvarajući mogućnost komunikacije sa zajednicom.

 

Ciljevi projekta su:


• Osnažiti marginalizirane skupine (mlade s invaliditetom i ratne vojne invalide - branitelje) međusobnim povezivanjem putem umjetničkog projekta i podržati individualni i grupni transformacijski proces putem novih iskustava i doživljaja identiteta kreativnog bića
• aktivno uključiti navedene skupine u kulturni i javni život grada putem umjetničkih akcija i izložbi
• utjecati na stereotipizirane obrasce percepcije ovih skupina i promoviranje socijalnog modela i pozitivne različitosti

Aktivnim uključivanjem marginaliziranih skupina u zajednicu i napuštanjem stereotipiziranih obrazaca percepcije, otvara se put razvoju zdravijeg i bogatijeg društva u kojem svatko ima nešto vrijedno za dati.
Ovim projektom priključit ćemo se internacionalnom pokretu umjetnika i osoba s invaliditetom koji nastoje mijenjati odnos prema ovim skupinama i promiču socijalni model.