Tigrovi na Papuku (nije Slavonija baš ravna)

 
DSC06129Planinarska sekcija Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" organizirala je u subotu, 20. listopada 2018. planinarsku šetnju Papukom. Iako maglovito jutro nije obećavalo posebno ugodan dan, već po dolasku u Veliku magla se raščistila i dalje smo uživali u prekrasnom sunčanom danu. Jedan dio ekipe odlučio je pješačiti od Velike do Jankovca, dok je drugi dio do Jankovca išao autobusom, a po dolasku na Jankovac imali su mogućnost šetnje poučnim stazama oko tog najljepšeg dijela Parka prirode Papuk.

DSC05971Da Slavonija nije baš tako ravna uvjerili smo se već nakon prvih koraka, kad smo iz Velike krenuli vrlo strmom stazom od zapuštenog kupališta prema sedam stoljeća staroj veličkoj utvrdi, s koje se pruža prekrasan pogled od Velike do Požege i dalje. Nakon kraćeg odmora i obilaska utvrde, strma staza vodila nas je dalje do još jednog prekrasnog vidikovca - Tauberovih stijena podno vrha Lapjaka. Na stijenama se nije štedjelo na klikovima - fantastični motivi za fotografije bili su razlog da se ne štede fotoaparati i mobiteli.

Od vrha Lapjak, gdje smo opet malo predahnuli, u smjeru Jankovca vodi ugodan šumski put - malo penjanja, malo spuštanja, malo ravnih detalja i tako sve do vrha Nevoljaš i planinarske kuće "Jezerce" ispod njega. U blizini kuće vidjeli smo ostatke postrojenja žičare davno zapuštenoga skijališta. Vidjevši to, svima se oteo uzdah: "Kakva šteta"! Prije ovog izleta malo tko od sudionika bi povjerovao u priču o skijalištu u srcu Slavonije.

DSC06059Od Nevoljaša je trebao uslijediti najlakši dio naše planinarske avanture - spuštanje strmom stazom do visoravni Jankovac, ali kako to često biva u planinama, ubrzo smo se uvjerili u nevjerojatne moći prirode. Olujom iščupana ogromna stabla učinila su taj dio puta najzahtjevnijim i jedva prohodnim. Desio se tu i pokoji pad, srećom bez posljedica. No, svijest da nas još manje od pola sata dijeli od fine papice koja se za nas već sprema u planinarskom domu Jankovac nosila nas je priličnom brzinom niz strmi, zakrčeni planinski usjek i ubrzo se pred nama ukazala prekrasna visoravan s najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj. Od Velike do Jankovca trebalo nam je ukupno oko tri i pol sata. Izuzmemo li pauze, hodali smo efektivno oko tri sata.

Kod planinarskog doma već su nas nestrpljivo čekali ostali sudionici izleta, a s njima i naši slavonski Tigrovi sa svojim obiteljima. Nakon ručka prošetali smo prekrasnom poučnom stazom u blizini planinarskog doma. Ostalo je još samo da napravimo nekoliko zajedničkih fotki ispred planinarskog doma te da se puni lijepih dojmova ukrcamo u autobus.
 
(Ž. Hajtok, 21.10.2018.)
 
 

Search

Najave događanja

20.4.
subota
 

Likovna radionica (izvanredna)u Mokricama kraj Oroslavlja

 

21.4.
nedjelja
 

18 sati posjeta motorista 4. GBR Ustanovi ("33. krunice za 33. godine")

 

23.4.
utorak
 

8:30  Projekt “Domovinski rat – Josip Jović” – terenska nastava za polaznike Policijske škole “Josip Jović”.

 

23.4.
utorak
 

9:30  Projekt “Tigar” (u suradnji s Ustanovom “Mali dom”)

 

23.4.
utorak
 

18:30 - 20:00  “Edukacijom do zdravlja” - okrugli stol 

24.4.
srijeda
 

16:00-20:00 Likovna radionica

 

25.4.
četvrtak
 

8:30  Projekt “Domovinski rat – Josip Jović” – terenska nastava za polaznike Policijske škole “Josip Jović”.

 

26.4.
petak
 

18:00  “Branitelji i pčelarstvo” – predavanje (UDVDR RH)

 

30.4.
utorak
 

8:30  Projekt “Domovinski rat – Josip Jović” – terenska nastava za polaznike Policijske škole “Josip Jović”.

 

30.4.
utorak
 

9:30  Projekt “Tigar” (u suradnji s Ustanovom “Mali dom”)

 

 

 

Informacije o svim aktivnostima i najave dolaska na br. 099 329 5945.

 

 

1. likovna kolonija

"TIGROVI ZA VUKOVAR"

Virtualna izložba

likovnih radova

 

katalog naslovnica2

(kliknite na sliku za pregledavanje virtualne izložbe)

 

 

foto albumi

 

 

Partneri

 

HP HRVATSKA POSTA LOGO NOVI FINAL za SPONZORSTVO 01a

 

hr sume

 

zagrebacka zupanija logo 220

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više informacija pogledajte ovdje..